OVAJ VISION BOARD I DALJE RADI - pozdrav iz San Franciska

27 Novembar, 2020
4 min
Danka Ćetković
IANLP Trener & Coach

Srce mi je bilo, taman kao Amerika, kad je stigla razglednica samo sa ovom rečenicom.

Dok je sa osmjehom gledam, samo zamišljam poštara, kako u sebi mrmlja: “Bože i na ovo ljudi troše razlednice i bacaju pare.“

Poštar ne može da zna, koliko toga je stalo u tu rečenicu. Kako je je jedna želja, postala cilj, pa je proživljena u glavi kao da je već ostvarena, pa je doživljela svoju manifestaciju na papiru… da bi onda za vrlo kratko vrijeme i postala stvarna. Razledniaca je potvrda da njen pošiljac živi svoj san, koji je sam kreirao.

Možda će neko od vas sad pomisliti: Njaa, kakva priča, ali sada su druga vremena, korona godina. Kakve želje i ciljevi, vision board, optimizam, vjera… budalaštine.

GODINA KOJA JE POJELA NAŠE CILJEVE

Najčešće pitanje koje zadnjih mjeseci čujem je: “Kad će ovo proći?”

Prestali smo da želimo. Da postavljamo ciljeve. Da budemo aktivni. Kreativni. Da svoj život doživljavamo kao svoju odgovornost. Većina bi se najrađe sakrila i čekala da prođe. I kad prođe, a proćiće, šta ćemo onda ? Ko ćemo biti ? Šta ćemo raditi ? Čemu ćemo težiti, ka čemu ići? Šta će nas pomjerati, izuvati iz cipela… Za šta ćemo živjeti.

E to ne može da čeka!

Ne daj da i sljedeća godina pojede tvoje ciljeve, jer te je preplavio strah. O tome je baš sad pravo vrijeme da razmisliš i kreiraš šta želiš iduće godine. Da uradimo svoj vision board.

ZAŠTO VISION BOARD ?

NIJE LOGIČNO DA ZAPIŠEŠ SVOJU ŽELJU, ZAMISLIŠ JE KAO DA JE VEĆ OSTVARENA I ONA SE STVARNO OSTVARI. NIJE LOGIČNO. NIJE BAŠ TAKO, MALO JE BANALIZOVANO. ALI DA, TAJ PRINCIP FUNKCIONIŠE.

Maja Š. Polaznica vision board radionice

Priča o željama i ciljevima i ne treba da bude logična, ona treba da bude više magična. Međutim, mnogima to teško ide, jer su naučili da za sve mora da postoji neko tzv. logično objašnjenje. Nešto što je nama poznato, za šta imamo iskustvo, u šta vjerujemo. U ovom slučaju, kada se radi o životu, tu važi neka druga logika – Sve je moguće, ako je to stvarno tvoj cilj, naćićeš i način.

Još kad si u stanju da to vizualizuješ, povežeš se sa sličicama koje za tebe predstavljaju tvoje želje, kreiraš svoj specijalni podsjetnik života kakvog želiš, ti si na dobrom putu, baš takvog života.

GORIVO ZA DUŠU

KADA SAM SHVATIO ŠTA JE MOJ CILJ, VIŠE NIJE BILO PREPREKA ZA MENE. SVE ŠTO SAM RADIO, VODILO JE KA TOME. NIŠTA MI NIJE BILO TEŠKO, OSJEĆAO SAM KAO DA SAM STALNO NA RED BULL-U.

Vuk M. Polaznik vision board radionice

Šta je starije kokoška ili jaje – motivacija ili cilj ? Kad imaš cilj imaš i motivaciju. Kad si motivisan, imaš energije, osjećaš se poletno, onda imaš i ciljeve. Jedno je sigurno, jedno bez drugoga ne mogu.

E sad zamisli – ovo je 2020. korona godina, još ako je ovo godina bez ikakvog cilja, bez nečega što te „pomjera“, onda je to nalik hororu.

Međutim, zamisli da nekim slučajem ipak imaš nešto zbog čega ustaješ iz kreveta, nešto što te tjera dalje i dalje… Nešto zbog čega užasni članci sa novinskih portala ne utiču na tebe, jer nemaš kad, jer radiš na svom cilju…

Izgleda kao SF ? Ne, to je realnost svih nas, koji imamo neki svoj cilj, koji možda nije logičan, ali je za nas magičan.

Sve to kad pretočiš na svoj vision board, koji držiš na vidnom mjestu, postane ti dnevni izvor motivacije. Pa zašto i tvoja 2021. godina ne bi bila magična ?

NE ZNAM DA LI SE JOŠ UVIJEK PITAŠ KAKO DO MAGIJE U OVOM KORONA VREMENU?

Jednostavno. Bavi se svojim ciljevima. Uradi svoj vision board.

  • Ako ga već imaš - uradi reviziju.
  • Ne vjeruješ da to radi - isprobaj pa pričaj
  • Ne znaš šta je vision board - odlično.

MA MOGU JA TO SAMA

Vjerovatno i možeš, međutim iskustvo je pokazalo, da je kreiranje vision board-a, kreativan proces u kom je važno vođenje i usmjeravanje od strane iskusnih i stručnih trenera, u ovom slučaju od moje koleginice Aleksandre i mene.

U procesu ćemo kombinovati različite vrlo moće metode iz našeg bogatog iskustva, od hipnotičkih instrukcija, tehnika za jačanje kreativnosti, vizuelizacija, NLP formula za definisanje ciljeva i još puno, tehnika i iskustvenih primjera iz naše prakse.

A interakcija na radionici ? Treneri se posvete svakome ? Čućeš i naučićeš nešto novo.

Eto vidiš, zašto je bolje vision board raditi u dobrom društvu.

Mi dajemo sve od sebe, a od tebe očekujemo tvoju razlednicu, kad za tebe počne da djeluje tvoj vision board. Da naš poštar ne ostane bez posla ��

Pročitajte još

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam eu turpis molestie, dictum est a, mattis tellus. Sed dignissim, metus nec.

POGLEDAJ SVE ČLANKE