Kako preživjeti vlastiti biznis ?

19 Januar, 2021
4 min
Danka Ćetković
IANLP Trener & Coach

KAKO PREŽIVJETI VLASITTI BIZNIS ?

Godina iza nas, nam je iskustveno dokazala da nemoguće ne postoji.

Da ste se kojim slučajem kladili prošle, da je nemoguće da se ikad desi, da npr. da budemo zatvoreni u kuću mjesecima, a da nas ne drže neki strašni teroristi kao taoce, da će avioni prestati da lete i još nebrojeno tih drugih „nemoguće“, koje živimo već skoro godinu dana, kako biste izgubili.

Dobra stvar je što smo iskustveno naučili: nema nemogućih stvari. Ni onih ružnih, ali ni onih lijepih i željenih. Znači li to da onda nema ni tih ciljeva i želja koje su nemoguće, čak i u ovim vremenima, zar ne? Možda za te „nemoguće“ stvari, treba samo malo više vremena i našeg truda.

A šta je preduzetnicima donijela prošla godina? Kako su se preduzetnici nosili sa svim tim „nemogućim“ stvarima?

Ne znam za vas, ali naš biznis je prošao i sada prolazi kroz razne faze. Od toga, nemoguće je da nas zatvore, mi imamo dogovorene treninge, do potpunog zatvaranja i zabrane naše djelatnosti. Neizvjesnost i strah. Nekada i ljutnja i bijes. Prelazak na online trening programe. Oduševljenje reakcijom polaznika. Novi elan i polet. Otvaranje novih vidika, drugačija percepcija, promjena i unapređenje biznis modela…

Puno preduzetnika i menadžera je zadnjih mjeseci bilo kod nas na treninzima ili koučingu i svi imaju iste ili vrlo slične izazove. Podijeliću ih u dvije velike grupe, sigurna sam da ćete se prepoznati:

MENTALNI I EMOTIVNI ROLERKOSTER PREDUZETNIKA

…nevjerica, strah, zabrinutost, pojačana odgovornost, očaj, uzbuđenje… Kroz ovako nešto smo svakodnevno prolazili svi.
Ali zamislite nekoga ko na Balkanu vodi neki svoj biznis, i u redovnim okolnostima je to izazov tipa: hrabrost ili ludost? Izazov za koji su potrebni „debeli živci“, posebno umjeće prilagođavanja, puno vještina i mnogo ljubavi. A kako je tek zadnjih mjeseci? Imaju naši stari jednu dobru mudrost „neka vam je Bog u pomoć“. Taman tako i izgleda naš preduzetnički život zadnjih mjeseci.

ZID NERAZUMIJEVANJA

Čini se da je to nerazumijevanje možda i nešto što najteže pada preduzetnicima. Npr. nerazumijevanje okoline, institucija, zašto je preduzetnicima važno da rade.

Da i oni se plaše od virusa i plaše se da ne zaraze svoje najmilije. Ali i sebe, jer onda ne mogu privređivati. Ali se i plaše i užasno su zabrinuti, čime će prehraniti svoju porodicu. Ili kako će obezbjediti plate svojim zaposlenima, kako bi onda oni mogli da hrane svoje porodice itd.

Zbog svega toga su ih optuživali da su neodgovorni i to najčešće oni koji su zaposleni u javnom sektoru, koji naravno, nikako ne mogu da ih razumiju. Ništa novo „sit gladnom ne vjeruje“ opet na djelu.

ŠTA ĆE SPASITI PREDUZETNIKE, LIDERE I SVE ONE KOJI SE NOSE SA POJAČANOM ODGOVORNOŠĆU U BUDUĆNOSTI?

Pitanje od milion dolara, bez samo jednog tačnog odgovora. Međutim, ono što je neophodno svim preduzetnicima i što zavisi isključivo od njih i na šta treba usmjeriti fokus, jesu:

Rezilijentnost

Izraz je pozajmljen od inžinjerskih nauka, što znači sposobnost fizičkog objekta da izdrži spoljni pritisak. Takav fizički objekat ima ujedno čvrstinu, fleksibilnost i snagu.

U našem slučaju, mislimo na sposobnost preduzetnika ili preduzetnice da adekvatno odgovori na stres. Biti rezilijentan nikako ne znači da osoba ne reaguje na sve ono što joj izaziva stres, npr. kriza, kovid i da ne doživljava neprijatne emocije, poput straha i zabrinutosti.

To samo znači da se na funkcionalan način nosi sa njima i prevazilazi ih. Samo? To nekada zvuči kao SF, u ovim našim uslovima. Međutim, moguće je. Zapravo, puno je preduzetnika i sada uspjelo da unaprijedi svoj posao, da ovu krizu pretvori u dobru poslovnu priliku.

To su uspjeli oni koji neprestano rade na svom ličnom razvoju. Oni koji su fleksibilni i koji imaju fokus na „kako nešto može drugačije i bolje“, a ne „zašto se ovo dešava, jadan ili jadna ja“.

Inovativnost

Ako je prošla godina bila za nešto dobra, to je za inovacije. Svi preduzetnici koji su na vrijeme to prepoznali i krenuli u tom pravcu, održali su ili unaprijedili svoj biznis.

Morali smo uvoditi nove usluge ili proizvode. Svi smo gotovo bili prinuđeni da smislimo i uvedemo drugačije modele pružanja naših usluga i sl.

Biti pametan ili pametno poslovati, posebno danas, prije svega znači odustati od perfekcije i u jednostavnosti. Inovacija je rezultat težnje kako biti bolji, a uspjeh našeg biznisa najčešće leži u vrlo jednostavnim stvarima, u malim promjenama, nekada možda samo načina na koji pružamo svoju uslugu.

Nismo mogli da predvidimo šta će se dešavati 2020. godini, desile su mnoge „nemoguće“ stvari.

Neki biznisu su porasli, neki nažalost, nisu opstali. Međutim, ono što možemo, jeste da izaberemo kako ćemo se mi odnositi prema svim tim promjenama. Promjene se dešavaju pa se dešavaju, nezavisno od naše volje. Ali progres, napredovanje, uspjeh je rezultat naših misli, uvjerenja, odluka i akcija.

Kako će se naši biznisi razvijati mnogo više zavisi od toga, koliko ćemo mi kao osnivači biti u „lijepo sa sobom“, nego od toga kada će proći kovid kriza.

Pročitajte još

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam eu turpis molestie, dictum est a, mattis tellus. Sed dignissim, metus nec.

POGLEDAJ SVE ČLANKE